Analysera webplatser

  1. Temu
  2. Aftonbladet
  3. Itch.io

Temu [upp]

Gå till hemsidan

Målgrupp:
Sidan riktar sig främs mot tånåringar och unga vuxna med tanke på stilen och trenderna de flesta av deras produkter följer.
Syfte:
Temu är en online shopping sida. Den kan liknas med andra sidor som t.ex. Wish, Amazon och Shien med deras billiga priser. De säljer allt från assesoarer, smink och kläder till heminredning och köksredskap.
Navigation:
Sidan är relativt lätt att nevigera med tydliga flikar för att välja klategori och en lättiljänglig sökfunktion. Man kan lätt sortera och filtrera sina sökninger genom att justera budget, storlek och färg mm.
Bilder:
Temu använder bilder för att sälja sina produkter. För varje sökning visas bilder på produkterna upp i förstahand, som på de flesta shopping sidorna, med en mindre beskrivning av varan under. Om man klickar på en produkts bild kommer man till en sida där det finns fler bilder av produkten från olika vinklar.
Anpassning:
När det kommer till anpassning för synskadade är inte Temu nden bästa sidan. Kontrasten mellan bakgrund och text är bra (svart på vitt). Dock är texten relativt liten och kan vara svår att läsa om man ser dåligt.
Responsivitet:
Hemsidan är responsiv och ändrar format beroende på storleken på skärmen som används. Den finns också som app till olika mobiler.

Aftonbladet [upp]

Gå till hemsidan

Målgrupp:
Aftonbladet är en sida som riktar sig mot svenska folket. Det är ofta vuxna och äldre som använder sig av sidan, men ibland besöks den också av ungdommar.
Syfte:
Aftonbladet är en tidning som finns både i fysisk form och som en nyhetssida på nätet. Syftet men en tidning är att göra information om viktiga händelser tillgänglig för allmänheten.
Navigation:
Hemsidan är lätt att navigera. Det finns flikar att välja mellan beroende p åvilken sorts nyhet man är ute efter. Sport, nöje, kultur osv. Det finns också en lättiljänglig sökfunktion om man är ute efter en viss nyhet.
Bilder:
Hemsidan använder bilder i nästan alla sina artiklar. De visas upp i början av artikeln och har något med den kommande texten att göra. Det kan vara ett foto på en person, ett objekt eller en plats som nämns i texten.
Anpassning:
Afronbladets hemsida är relativt bra anpassad för synskadade. På startsidan är rubrikerna för nyheterna stora och fetstilda med hög konrtast. I artiklarna själva är texten också relativt stor och är också svart på vitt.
Responsivitet:
Sidan är nresponsiv då den också ändrar format beroende på skärmen. Den går att besöka på datorer, mobiler och surfplattor

Itch.io[upp]

Gå till hemsidan

Målgrupp:
Itch.io är en hemsida som riktar sig mot undommar och vuxna som gillar att spela datorspel.
Syfte:
På itch.io kan användare bläddra bland mängder av spel skapade av privatpersoner. Man kan också ladda upp spel som man själv har skapat så att andra kan testa det. På hemsidan kan man få feedback på sitt spelutvecklande och hämta inspiration från andra skapare.
Navigation:
Hemsidan är väldigt lätt att navigera. På startsidan kan man bläddra land rekomenderade spel men man kan också välja blande de många genrer som finns i menyn. Det finns också en sökfunktion där man kan söka efter både spel och kreatörer.
Bilder:
Sidan använder bilder som sin primära funktion för att visa upp spelen. Precis som på Temu bläddrar man genom en lista av bilder på spelen men den mindre bildtext under. Om man väljer ett spel får man se fler bilder av hur spelet ser ut när man spelar det.
Anpassning:
Itch.io är inte en väldigt anpassad sida för synskadade. Medan bakgrunden är vit är inte texten helt utan är mörkt grå vilket gör att det inte är en lika tydlig kontrast. På det är texten på startsidan relativt liten.
Responsivitet:
Även Itch.io är responsiv. Den ändrar utseende för att passa formen på skärmen.